МАТИЧНА ШКОЛА

Школска зграда


Посeта позоришту

Ученици одељења 7-2, 7-1 и 8-1 у суботу 3.10.2015. године ишли су у Позориште на Теразијама. Гледали су нови,‚веома занимљив мјузикл ,,Мама Миа“ на коју их је водио наставник српског језика Срђан Пранић.Одушевљени смо представом и дивним извођењем глумаца.

Ана Колев (7-2)

Одломак из представе


Дан са Радиславом Јовићем

У нашој школи је 14,15. и 16.октобра 2015.одржан сусрет с познатим дечјим писцем Радиславом Јовићем.Познати песник пише поезију за децу и одрасле.Његове песме су објављене у антологијама,зборницима,часописима,а можемо да је чујемо преко радио таласа и у телевизијским емисијама.Деца одрастају уз његове чувене збирке поезије:Откриће срца,Плави поглед,Књига лепих жеља,Растем,Чаробни осмех,Звркотека и Симпатије.Многе песме су му компоноване,а неке преведене на енглески,италијански и македонски језик.Члан је редакција часописа за децу “Витез“ и листа “Јесењин“.Добитник је неколико награда за поезију. Сви ученици првог,другог,трећег и четвртог разреда су у просторијама школске библиотеке имали прилику да се упознају с најновијим збиркама поезије овог радо виђеног госта међу најмлађима.Збирка песама „Звркотека“представљена је ученицима првог и другог,а „Симпатије“ученицима трећег и четвртог разреда.Песме:Плица из влтица,Трема,Брате,Тениских бисера ниска,Фудбалер Алекса,Завичајна песма,Уна из Земуна,Звркотека,Календар и многе друге измамиле су дечје осмехе,радосне тренутке у којима су деца неизмерно уживала.Ученици Мина Зелић и Владимир Бадњар су изрецитовали песникове песме:“Не може све да се купи“ и песму „...Па одлучим да учим“,а неки од ученика су казивали своје песме.


Женидба и удадба

17.11.2015. ученици седмог разреда наше школе посетили су Позориште на Теразијама, где се играла представа ,,Женидба и удадба“. Ова представа се игра у Позоришту на Теразијама од 2013. године. Главне ликове тумаче: Мина Лазаревић, Љиљана Стјепановић, Душко Радовић и Иван Јевтовић. Ова представа базира се на теми брака из интереса. Радња представе прати животе једне лепе, али сиромашне девојке и једног вредног младића. Драматург је Јован Стерија Поповић чије је дело такође ,,Поп Ћира и Поп Спира“, које се обрађује у 7. разреду. Седмацима се ова музичка комедија изузетно допала, заслугом фантастичних глумаца и дивне сценографије.

Посета Сајму књига

Литерарна секција наше школе била је у посети Сајму књига 27.11. 2015. године. Ово су њихови утисци и избор књига.

Софија Павловић 8-1

На сајму је било занимљиво и лепо сам се провела. На сваком од штандова издавачких кућа могло се наћи понешто занимљиво. Људи су били насмејани и доброг расположења. Ентеријер сајма био је задовољавајући. Било је и хране и пића. Мој избор књига је ,,Ловац на душе“ коју је написао Донато Каризи. Радња књиге приказује случај нестанка девојке који истражују два полицајца и форензички фотограф. Не зна се да ли је девојка киндапована или убијена, нити да ли је и даље жива. Током радње романа откривају се многе тајне, скривене међу мрачним улицама Рима. Свет књиге је осмишљен до најситнијих детаља.

Ана Благојевић 8-1

Сајам књига је оставио на мене леп утисак. Има доста занимљивих књига. Атмосфера је дивна. Свидело ми се што има много књига, из раличитих области, кренувши од књига које описују поједине државе и њихов народ, историју ,културу па до књига за децу. Такође ми се свидело што је било доста људи. Надам се да ће тако бити и следеће године.


Електронске новине

Изашле су прве електронске новине у нашој школи.Прочитајте!


Чувајмо српски језик, користимо српске речи

Ученици разреда VI 1 и VI2 у оквиру области из граматике Творба речи учествовали су у акцији Чувајмо српски језик, користимо српске речи. Њихов задатак био је да у мору туђица (речи преузетих из страних језика, највише из енглеског – АНГЛИЦИЗМИ) препознају оне које су неоправдано ушле у српски језик, иако постоји домаћа реч истог значења. Круна активности била је стварање нове речи са домаћим кореном – НЕОЛОГИЗМА. Резултати активности представљени су паноима који се могу видети испред учионица у ходнику школе на првом спрату.

Дан школе

Ове године смо шести пут прославили Дан школе. Овај свечани дан, посвећен нашем великом сликару Сави Шумановићу, био је испуњен занимљивим и забавним програмом који су припремили ученици, учитељи и наставници наше школе. Приредбу је отворио хор који је извео химну ,,Боже правде“, ,,Оду радости“ и ,,Химну школе“ коју су написали ученици осмог разреда Сања Љеповић и Димитрије Јовановић и група петака, а компоновала ју је наставница музичке културе Ана Урбан Митић. У име свих нас "Шумановића" наше драге госте и пријатеље је поздравила директорка наше школе Јасмина Тонић, која је током приредбе уручила награде најбољим учесницима на такмичењима из математике, биологије, српског језика, спорта. Уживали смо у гледању представе ,,Ах, та љубав!“, коју су извели ученици петог и шестог разреда. Режију и адаптацију текста ,,Ах, та љубав!“ Тоде Николића радила је наставница српског језика Лана Шепељ. Завршни део програма припремили су ученици разреда 4/1 и 4/3 са учитељицом Бојаном Јањанин и наставницом енглеског језика Мајом Кристан-Мацуром. Ученици 4/3, иначе најраспеваније одељење наше школе, извели су народну песму ,,Лепе ли су, нано, Гружанке девојке“ и ,,Београдску песму“ Леонтине Вукомановић. И на самом крају овог свечаног програма, ученици 4/1 су уз кореографију извели песму Селин Дион "Because you love me".


Свети Сава

Прославили смо 27. јануар, најзначајнији дан за све школе у Србији, јер тада прослављамо првог српског светитеља и просветитеља, Светог Саву, заштитника српског школства. У Цркви светог великомученика Авакума смо присуствовали богослужењу и узели учешће у молитвеној литургији. Након освештења славског колача и жита, ученици наше школе су под руководством вероучитеља Емине Боснић и Немање Боснића рецитовали песме о животу и делу Светог Саве. Хор наше школе, који води наставница музичке културе Ана Урбан Митић, извео је ,,Химну Светом Сави, ,,Песму о Светом Сави“, песме ,,Густа ми магла паднала“ и ,,Косовски божури“ и учинио да атмосфера у цркви буде узвишена, свечана и у знаку радости и славља.


Читалачка значка

Ове школске године у манифестацији ,,Читалачка значка“ у нашој школи учествовало је 88 ученика од првог до осмог разреда. Сви су уредно водили Читалачке дневнике, које су предали у школску библиотеку. У разговорима о прочитаним делима које су водили са библиотекарком, издвојили су се најбољи ученици. У обзир су се узимали:рукопис, уредност, илустрације, коментари у Дневнику, и у усменом делу разговора. Одабрано је 35 ученика који су прошли на општински ниво. Завршни део ове манифестације одржан је у нашој школи, у уторак, 29.марта 2016.године. У њој је учествовало 35 ученика који су се пласирали на општински ниво.Сви су од наше школе добили на поклон књигу у издању ,,Креативног центра“, а од Библиотеке ,,Свети Сава“ су добили беџеве. У мају ће се знати који су ученици освојили титуле ,,Поштовани говорник“ и "Поштовани писар".Деветнаестог маја ове године, у Свечаној сали Општине Земун,одржана је завршна свечаност манифестације ,,Читалачка значка“ за школску 2015/16.годину уз пригодан програм који су приредили ученици земунских и сурчинских школа.Тридесет четири ученика наше школе, који су освојили титуле Велики поштовани говорник,Поштовани говорник и Поштовани писар, од Библиотеке,,Свети Сава“добили су дипломе.


Шта знаш о саобраћају

Ученици наше школе постигли су запажен успех на 47. општинској смотри „Шта знаш о саобраћају“, која је одржана 23.04.2016. године под покровитељством АМСС, а у организацији АМК „Јединство“ Земун:

АЛЕКСА ДЕЉА ‒ за освојено друго место у категорији „Ц“ дечаци

НИКОЛА ГАЈИЋ ‒ освојено друго место у категорији „Б“ дечаци

АНИТА УЗЕЛАЦ ‒ за освојено друго место у категорији „Ц“ девојчице


Дечији културни центар

На литерарном конкурсу ,,Златни лептир“, у част Десанке Максимовић, ученица наше школе Тијана Ђорђевић, 4/2 освојила је 3. место са песмом ,,Природа“. Жири којим је председавао наш познати писац Слободан Станишић, није имао нимало лак задатак, јер је на конкурс пристигло преко хиљаду песама ученика основних школа из Македоније, Босне и Херцеговине и Србије. Тијани је диплому и књигу уручио књижевник Слободан Станишић 26.маја 2016. године у Дечјем културном центру Београд.

"Природа"

У природи се свашта збива:

пролеће,лето,јесен и зима.

Пролеће се рано буди,

биће воћа,поврћа,смеха и људи.

Лето је лепо,распуст нам се ближи,

живела слобода у летњој хладовини!

Јесен је права,моћна и јака,

лишће опада са прелепих грана.

Зима је бела,сунца је све мање,

похрлите сви на зимско санкање!

Уживајте децо,биљке,животиње и људи,

јер природа нам увек нешто лепо нуди.


Мале Олимпијске игре

Ученици I-III разреда наше школе су учествовали на Општинском такмичењу МОИ које је одржано у ОШ „Светозар Милетић“. Поносни смо на постигнуте резултате:

I разред (мешовита екипа) Забавни полигон – 2. место

II разред (мешовита екипа) Полигон спретности – 4. место

III разред (дечаци) Полигон свестраности – 3. место

III разред (девојчице) Полигон свестраности – 3. место


Књижевни конкурс школе

Свет какав видим и свет какав желим

Време у коме стасава моја генерација је доба интернета, ајфона, Вајбера, Инстаграма, Твитера и Фејсбука. Живимо у свету нових технологија у коме се брзе, штуре и безличне информације толико брзо смењују, да некада не стигнемо ни да сагледамо њихову величину и значај. Готово свакога дана слушамо извештаје о неким новим ратним разарањима и таласима гладних, немоћних и избеглих, док мисице Универзума неуморно, али безуспешно понављају исту жељу да мир влада у свету. На измаку лета, пре седам година, телевизијски и штампани медији су известили да у земунском насељу Алтина почиње са радом Основна школа „Сава Шумановић“, која је уписала ђаке свих разреда, међу којима и три одељења првака. Ја сам те године била предшколац и наивно сам се надала да ће мој и полазак мојих другара у школу следеће јесени, бити најважнији догађај у свету, о коме ће сви бити обавештени. Али макросвет као да је имао важнија посла, него да се бави мојим микрокосмосом, надама и сновима. Због тога сам ја пожелела да са вама поделим причу о бајковитом свету какав видим, желим и волим и који сам изградила у протеклих пет и по година, заједно са својим другарима из VI2.

На планети Земуникум, у области Алтинија, постоји чаробно краљевство Шуменко, у коме живе добра вила Цеца и њених двадесет петоро патуљака. Заједно су ишли у разне пустоловине и авантуре, завршили Пачју школу, били мишићи у млину старог мачка Тоше и гусари на броду страшног капетана Џона Пиплфокса, освојили врхове планинских лепотица Таре, Копаоника, Озрена и Гоча. Када су започели дружење, свој тим су назвали I2. Од тада је прошло неколико година, патуљци нису више тако мали, сада су шестаци из VI2. Краљевством влада Јасмин, мудра и срдачна краљица доброг срца. Све би било као у ружичастој бајци, да у краљевству не живи и зла, покварена вештица Незналица, која је често умела да растужи вилу Цецу, јер је као сенка пратила њене патуљке. Али они су радознали и вредни и заједно са вилом су радо истраживали и чинили је радосном, кад год би нешто научили током својих авантура. У првој години заједничких пустоловина, наишли су на чудесну пећину бројева и слова. Да би изашли из ове пећине, малени патуљци су морали да науче да броје и читају. Златокоса вила Цеца им је помагала да на што лакши и забавнији начин науче азбуку и бројеве. За свако освојено слово или број, добијали су печат или цветић. На крају школске године, када су испунили задатак, њихове свеске су личиле на расцветале ливаде препуне шарених цветића и сјајних драгуља. Када је стигла јесен, поново су почели напади вештице Незналице. Она је имала велику злу војску, која је била наоружана мрежама и оштрим, брзим стрелама незнања. Али патуљци су били веома вешти и храбро су се упустили у битку, док их је вила Цеца охрабривала да буду упорни у стицању знања и да могу да победе. Најтеже им је било да науче таблицу множења, а требало им је чак годину дана да је савладају. Али труд се исплатио, јер су њихове свеске биле пуне добрих оцена. Треће године, Незналица је објавила рат. Сакупила је још већу и јачу војску и често и неуморно нападала. Патуљци су месецима били опкољени са хиљаду бројева. Али они се нису уплашили, већ су их брзо сабирали и одузимали, а затим их нападали са свих страна, множили и још брже делили. Незналица је почела да се повлачи у свој мрачни дворац, а вила и патуљци су желели да је заувек протерају из свог краљевства. Храбро су јуришали на Незналицу, која се сакрила иза десет чудовишта са по десет глава. Патуљци су се мало уплашили, али их је вила Цеца подстицала да храбро наставе напред. Они су сада још брже морали да причају таблицу множења, рецитују дугачке песмице и непогрешиво набрајају све оно што припада живој и неживој природи. Обезглављена чудовишта су једно по једно нестајала пред незадрживом бујицом освојеног знања. Занети заједничким пустоловинама и авантурама, вила Цеца и њени сложни другари су лагано упловили у четврту годину дружења. Вештица Незналица се ретко и стидљиво појављивала несигурно претећи једначинама и неједначинама. Тада су неустрашиви четвртаци из IV2, по Незналици посипали искричави прах свога знања и смеха и она је нестајала као беличаста магла када огреје Сунце. Наступањем пете златне јесени, у магичном свету патуљака појавила се још једна добра вила Иванчица. Она их је провела кроз чудесне, непознате пределе степа, тајги и тундри, афричких и поларних пустиња. Подстицала их је да буду вредни, да се не уплаше од двојних разломака, оштрих и тупих углова, граматоломија, Монера и Протиста. Шесте године, десила се чудновата магија и патуљци су приметили да су им дојучерашње ципеле постале мале, да су им клупе тесне и као да се читав свет смањио. Вила Иванчица разуме њихове тинејџерске бунтовне године, оправдава занесене главе у облацима, помаже им да јачају своје другарство и воле своју школу као другу кућу, јер ће тако најбоље разумети народну умотворину која каже: „Где је чија кућа, ту је и средина света“.

Сада када знате какав свет видим, желим и волим, надам се да ћу за следећу Нову годину поред СМС-ова са најлепшим жељама, добити и праве честитке које ћу моћи да ставим под јелку, а какве сам добијала од моје баке Раде. А када већ живимо у доба интернета, желела бих и да сви родитељи на свету прочитају и размисле о поруци коју је моја другарица поставила на Инстаграму другог Божићног дана, када би требало да се сва деца радују: „Имам татине очи и мамине усне, на мом лицу они су још увек заједно“. Желим свет у коме никада више ниједно дете неће написати овакву поруку, а остале, мање важне жеље, могу да сачекају. Марија Маја Кркобабић VI2

Такмичења

Списак такмичења и освојених награда са именима ученика (евентуално слике ученика)

Информатика и рачунарство

Информатика Републичко такмичење

Физика

Физика Републичко такмичење


ПАЖЊА!!!

Радови у току