Школска 2016 / 2017


Састанак ученичког парламента

Дана 16.09.2015. године, одржана је прва, конститутивна седница Ученичког парламента којој је присуствовао наставник историје и грађанског васпитања Дарко Радуловић. Ученици седмог и осмог разреда изабрали су тајним гласањем по два представника из сваког одељења за Ученички парламент за школску 2016/17. годину. Представници су: 7/2 Алекса Стегњаић и Елена Стевић 7/3 Немања Радић и Ана Јовановић 8/1 Милица Вукмировић и Никола Бабић 8/2 Ана Колев и Александар Чубрило 8/3 Милица Пеић и Лука Трунић На првој конститутивној седници чланови Ученичког парламента приступили су избору свог председника и заменика председника, након што су упознати са процедуром избора. Ученици су предложили да гласање буде јавно што је једногласно усвојено. За председника Ученичког парламента једногласно је изабрана Ана Колев, ученица 8/2 одељења, а за заменика председника Александар Чубрило, ученик 8/2 одељења. Након извршеног избора ученици су приступили разматрању оквирног плана активности Ученичког парламента и у потпуности се сложили с наведеним планом. Састанку Ученичког парламента присуствовало је десет изабраних ученика.


Дечија недеља

Обележавање Дечје недеље Дечја недеља која је трајала од 7. до 10. октобра 2016. године у нашој школи обележена је тако што су ученици првог разреда на тему „Другарство“ цртали кредама у боји у школском дворишту. Том приликом су 6.октобра засадили и Дрво генерације.


Читалачки клуб

Макета читалачког клуба У недељи посвећеној књизи и људима од књиге, погледајте како су наши ученици замислили свој клуб читалаца на часовима техничког и информатичког образовања. Заиста би било дивно дружење са књигом и њеним љубитељима у овако дизајнираном простору.


Извршен бесплатан преглед постуралног телесног статуса ученика (новембар-децембар 2016.године)

У сарадњи са Центром за корекцију стопала „Ековел“ и Удружењем педагога физичке културе Београд, кроз наставу Физичког васпитања извршен је бесплатан преглед постуралног телесног статуса (стопала и кичменог стуба) за више од 750 ученика наше школе. Прегледани су сви ученици који су имали сагласност родитеља за овакав преглед. Наша школа је прва у Републици Србији која је након захтева центра „Ековел“ и добијања сагласности од Министарства просвете и спорта имала ту могућност да прегледа своје ученике. Сви родитељи прегледаних ученика добиће извештај о статусу стопала и кичменог стуба њихове деце. Овим путем Школа се захваљује центру Ековел на професионалности и посвећености.И


Заједнички час српског и енглеског језика

Шекспир вероватно у своје време није знао за Србију и за наш народ, али ми данас знамо за њега и за његова дела, јер су она засигурно једна од највећих књижевних достигнућа у свету. Почетком децембра 2016. на часовима српског језика радили смо чувену трагедију ,,Ромео и Јулија’’, пошто је Вилијам Шекспир био Енглез наши наставници су одлучили да у једном часу имамо и српски и енглески језик. То је била једна смела и лепа идеја да из оба предмета научимо нешто ново на другачији начин. Требало је да се научи прочитати један мали део текста на српском, а такође и на енглеском. Језик је друштвена категорија па се самим тим стално мења. Због тих промена које су се дешавале између нас и Шекспира, неки делови из енглеског текста нису били лаки за читање, али смо и то успешно савладали. Познате трагедије обележиле су Шекспира као писца, па смо сазнали нешто о трагедији у Енглеској, али и у Србији. Час је био веома занимљив и поучан, и требало би чешће да се практикује овакав вид наставе, у тако блиским наукама, а и у различитим ,јер увек треба видети због чега се неке науке толико разликују и зашто су различите, исто као и са људима.

Maтија Манигода 8-1

Новогодишњи спортски сусрети


Радионица немачког језика

Одржана радионица немачког језика од другог до петог јануара 2017.године Радионица немачког језика под називом „Познато у непознатом, нова пријатељства и контакти“ одржана је од 02.01. до 05.01.2017. године у просторијама свечане сале ОШ „Сава Шумановић“. Учесници су били наши ђаци петог и шестог разреда, као и ученици ОШ„Доситеј Обрадовић“ из Новог Сада. Идеја целог пројекта је била да кроз дружење ђаци боље упознају себе и друге, своје и туђе емоције, развијање креативности, као и активна употреба немачког језика. На крају радионице ученици су пред многобројном публиком одиграли представу, у којој су, уз помоћ временске машине, путовали кроз време и различите епохе и суочавали се са различитим изазовима.

Извештај о раду школе у првом полугодиштуСекција мини рукомета

У Основној школи „Сава Шумановић“ у Земуну од 17. фебруара 2016. у оквиру ваннаставних активности ученици II-IV разреда имају могућност да буду део Секције мини рукомета. Велики број деце присуствује и активно учествује у часовима Секције, где се кроз различите игролике активности упознају са основама рукометне игре. Кроз игру развијају своје моторичке способности, спортски дух и негују тимски рад. Идеју о покретању Секције смо добили, а касније спровели у сарадњи са Рукометним савезом Србије, након одслушаног семинара „Једна мала лопта може променити свет“. Циљ нам је био да ученици у току ваннаставних активности задовоље своје основне потребе, а кретање је свакако једна од њих, ако не и најважнија. Определили смо се за МИНИ рукомет јер, за разлику од осталих спортова, у њему су присутни сви елементарни покрети. Играјући се ученици развијају брзину, спретност, окретност, снагу… Секцију воде учитељи Илија Тасић и Ненад Пантић

Преузето са сајта Рукометни савез Србије

И други пишу о нашој школи

Свим заљубљеницима у рукомет и онима који улажу велики напор и ентузијазам у промоцији нашег спорта, желели би да пренесемо веома лепу рукометну причу која је започела своје прво поглавље у београдској основној школи „Сава Шумановић“. Наиме још у новембру 2013. године, уочи организације Светског првенства за жене у Србији, у сарадњи са Светском рукометном федерацијом (ИХФ) био сам задужен за организацију 11 семинара под називом „IHF Handball at School“ („Рукомет у школе“) све у циљу промоције и популаризације нашег спорта пред ово велико такмичење. Оно, по чему се посебно одликовала организација ових семинара је да смо први пут као рукометна организација закуцали на врата појединих образовних институција као што је Учитељски факултет у Београду. Будућим наставницима разредне наставе, популарним учитељима и учитељицама, смо кроз теоријску и практичну наставу представили могућности примене елементарних игара и различитих форми рукомета како у настави физичког васпитања тако и у ваннаставним активностима ученика од 1. до 4. разреда основне школе. Све то у нади да ћемо инспирисати младе студенте да једног дана примењују идеје и стечена знања у раду са својим ученицима. На једном од тих семинара упознали смо студенте Учитељског факултета, Илију Тасића и Ненада Пантића, не слутећи да ће једног дана баш они бити промотери нашег спорта у свом свакодневном педагошком раду. Данас њих двојца, као учитељи у ОШ „Сава Шумановић“ у Београду, организују рукометну секцију за ученике од другог до четвртог разреда коју радо похађа велики број ученика. Мени ништа друго не преостаје него да са свима Вама поделим ову лепу причу, а да младим учитељима још једном кажем: „ХВАЛА!“

Милан Петронијевић, проф.
Школско такмичење у рецитовању

Почетком марта у нашој школи одржано је школско такмичење у рецитовању на којем је учествовао 51 ученик.Победник у категорији од I до IV разреда је Марија Несторов,3/3 с песмом Драгомира Ђорђевића ,,Нема ништа од колача“. Друго место деле Нађа Славуљ,3/1 и Маша Исаиловић,2/1 , а треће место деле Милорад Љеповић,3/1 и Максим Костић,1/2. Победник у категорији од V до VIII разреда је Данило Митић, 5/3 с песмом Недељка Попадића,,Балада о кловну“. Друго место деле Тамара Гузијан,5/3 и Лука Лукић,6/1,а треће место деле Тамара Лакићевић,5/1 и Анђела Хинић,5/3. Победници ће представљати школу на међушколском такмичењу.Вашар

Тематски час ,,Вашар“-05.04.2017. Ученици 5/2 и 5/4 су припремили видео прилоге с темом „Вашар“, паное, занимљиве игре, а било је ту и разноврсних колача, лицитарских срца. Атмосфера нас је подсетила на чувену поему Добрице Ерића ,,Вашар у Тополи“. Сви су уживали, и ученици и наставници који су присуствовали несвакидашњем часу.Интерактивна радионица

Интерактивна радионица Од праисторије до данас“-19.април 2017.године Градска општина Земун је у сарадњи са удружењем,,Мали кувари“ за све ученике првог разреда одржала интерактивну радионицу под називом „Од праисторије до данас“ .Циљ радионице је да се подигне ниво свести код деце о значају здраве исхране и здравог живота.Кроз занимљиво дружење ученици су уз помоћ „куварице“ и вила схватили колико је важна здрава исхрана,хигијена прања руку,механичка и термичка обрада намирница и др.Прваци су били активни у одговарању на питања која су им постављале виле и „куварица“, у постављању питања аниматорима,и у веселој и опуштеној атмосфери сазнали много нових информација које ће им помоћи да промене неке лоше навике у погледу исхране и хигијене.


Резултати републичког такмичења - географија


Републичко такмичење из географије је одржано 07.05.2017.године у ОШ“Вук Караџић“ у Шапцу.Од укупно 180 ученика који су присуствовали такмичењу,ученик 7- 1 ,Алекса Михајловић освојио је 89 поена и тако заузео 10. место.


Државно такмичење из историје - Петар Савић, 7/2, освојио 2. место

У недељу, 14.05.2017. године одржано је Државно такмичење из историје у Крупњу на којем је учествовало 155 ученика седмих разреда.Ученик наше школе,Петар Савић , 7-2, освојио је друго место са укупно 51 бодом.Награде је уручивао председник Удружења историчара Србије др Момчило Павловић.Као награду за друго место,Петар је добио књигу „Плава гробница“,похвалу и Збирку задатака из историје за завршни испит у основном образовању.